Sør-Hålogaland bispedømme

Fjell, fjord og åpent hav i Ofoten

Ofoten prosti ligger helt nord i Sør-Hålogaland bispedømme. Prostiet omfatter kommunene Evenes, Narvik og Hamarøy.

Ofoten gir mange muligheter til et aktivt friluftsliv både sommer og vinter i et vakkert og variert landskap. Her er fjell, fjord og åpent hav med gode muligheter for naturopplevelser og fritidsaktiviteter både sommer og vinter.

Helt i nord finner vi Ofotens gamle prostesete, Evenes, beliggende omtrent midt mellom Narvik og Harstad. Her finner vi Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, som gjør det enkelt å reise ut i verden. I dag er Evenes en ettsokns kommune.

Narvik er det nåværende prostesetet i Ofoten. Byen ble grunnlagt i 1902 med bakgrunn i malmtransporten fra Kiruna og områdene rundt. LKAB er fortsatt en av hjørnesteinsbedriftene i byen. Narvik kalles også teknologibyen i nord. Dette med bakgrunn i UiT – Norges arktiske universitet, med hovedfokus på teknologiske fag. Narvik sykehus er også en stor arbeidsplass og er en del av Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Narvik har et av de beste slalåm- og alpinanlegg i landet, og søker om alpin-vm i 2029. I tillegg kommer også den lette tilgangen til Bjørnfjell med åpne vidder og fint turterreng. Kort vei til Sverige og «harry-handel» er det også. På svensk side ligger vintersportsstedene på rekke og rad - Riksgrensen, Bjørkliden og Abisko.

Etter kommunereformen i 2020 ble Narvik slått sammen med nabokommunen Ballangen, og østsiden av tidligere Tysfjord kommune, og består i dag av seks sokn: Bjerkvik, Narvik, Ankenes, Skjomen, Ballangen og Kjøpsvik. Golfbane finner du i Skjomen, og er du interessert i motorsykkel, kan vi friste med verdens nordligste Harley Davidson-forhandler i Ballangen.

I sør finner vi Hamarøy, som etter kommunereformen ble slått sammen med den vestlige delen av tidligere Tysfjord kommune. Hamarøy er ofte omtalt som «Æventyrlandet» der Nordland er som vakrest. Det fins rike muligheter til friluftsliv og et spennende, variert og aktivt kultur- og idrettsliv. Kommunesentret er Oppeid, et av flere tettsteder i kommunen. I kommunesenteret ligger Knut Hamsun videregående skole, helsesenter, skoler og barnehage. I Hamarøy finner du følgende fire sokn: Hamarøy, Sagfjord, Drag/Helland og Korsnes. Disse soknene betjenes av to prester, hvor den ene stillingen har et særskilt ansvar som prest i lulesamisk område.

Hamarøy ligger i lulesamisk forvaltningsområde, med Arran lulesamiske senter på Drag. I disse dager pågår det et spennende arbeid med å utvikle en helhetlig plan for lulesamisk kirkeliv.

Å være prest i Ofoten betyr at du får en variert tjeneste, og mange spennende møter med alle slags mennesker, i alle livsfaser.

Velkommen til Ofoten!